Töihin paluustani on tänään kulunut tasan viikko. Välimietinnön aika. Plussapuolelta löytyvät seuraavat:
En olekaan aivan niin pihalla työrutiineista kuin etukäteen pelkäsin. Työkavereita on mukava nähdä. Aivoissa tapahtuu lievää positiivissävytteistä liikehdintää, jota ajatustoiminnaksikin voisi kutsua. Selvisin eilen kunnialla ensimmäisestä pitämästäni luennosta sitten syksyn 2011. Kotiin on ihanaa tulla pitkän (ja vähän lyhyemmänkin) työpäivän jälkeen, kun vastassa on hyväntuulinen pieni pallopää. Lomapäivien pitäminen päivä viikossa -rytmityksellä on tuntunut aivan sopivalta sekä perhe-elämän että töiden kannalta. Siltä osin homma tuntuu siis olevan tasapainossa.
 |
Töistä palaava äiti ja Nti Tervetulokomitea |
Miinuspuolelta puolestaan seuraavia ajatuksia:
Äitiysloman mittainen tauko ei näköjään ole muuttanut montaakaan niistä työhön liittyvistä asioista, joihin toivoin muutosta ennen vapaalle lähtöä. Suurin osa vanhoista turhautumisen lähteistä on jäljellä ja joitakin unohduksissa olleita nousemassa pintaan. Eniten minua risovat ilmassa roikkuvat kysymysmerkit, joista olen osin vastuussa itse, mutta joihin moni muu ihminen ja asia vaikuttaa.
Ylipäänsä työhön paluuni on ajoittunut (marraskuun lisäksi) siitä ikävään saumaan, että työyhteisössäni tapahtuu aimo joukko negatiivissävytteisiä asioita. Korkeakoulun pienentyneistä määrärahoista johtuen hieman ennen töihin paluutani tehtiin päätös kahden kieliaineen lakkauttamisesta eikä tulevaisuus näytä kovin valoisalta omankaan aineeni osalta. Esimieheni on vaihtumassa ja uudesta ei ole vielä tietoa, väitöskirjani ohjaustilanne jollain lailla epäselvä, muutama läheisistä työtovereista vaihtamassa maisemaa, tutkijakoulun sisällä ilmeisesti jonkinlaista turbulenssia, jne, jne. Yleistunnelma työpaikalla on jossain määrin harmaa.
Kyseenalaistamisen mestarille tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että arki tuntuu vähän raskaalta ja mieli on levoton. Kumpikaan näistä ei varmasti ole paras mahdollinen edellytys ajatustyön - jos minkään työn - teolle. Tuntuu siltä, kaikki liikkuu ja että kaipaisin kipeästi jonkinlaista positiivissävytteistä signaalia joka muistuttaisi minua siitä, miksi halusinkaan tehdä juuri tätä työtä juuri tässä työpaikassa. Mielessä pyörii monen monta vaihtoehtoa "soraäänet pois ja takaisin sorvin ääreen"- ajattelusta "nyt olisi ehkä kaikista luontaisin sauma vaihtaa alaa"-tyyppisiin pohdintoihin. Hehe, näitähän ei varmaankaan yhdenkään väitöskirjatyöntekijän ole aiemmin tullut pohdittua... mutta ehkä harvemman sanottua ääneen.
Akateemisessa työssä ja työympäristössä on paljon hyviä puolia; työn kehittävyys, haastavuus (silloin kun se on positiivista eikä vain hampaat irvessä vääntämistä), monipuolisuus, vapaus, jatkuva liikkeessä olo - mutta myös paljon sellaista, joka saa minut pohtimaan uravalintani järkevyyttä. Miksi ihmeessä vapaaehtoisesti asettaa itsensä työtehtävien pariin, jotka nakertavat aika ajoin itsetuntoa niin maan julmetusti? Tai tehdä töitä ihmisten kanssa, jotka aiheuttavat turhautumista ja pahaa mieltä? Monipuolisuuden ja vapauden vastapainona puolestaan ovat sekavuus ja epäselvät vastuut ja tilanteet, hämäristä tulevaisuuden näkymistä puhumattakaan...
Hmhh. Menipäs kovin negatiiviseksi tämä meininki. En periaatteessa usko näiden pohdintojen olevan millään lailla uniikkeja - yksi jos toinenkin mamma palaa varmasti äitiyslomaltaan töihin jollain lailla muuttuneena ja uudenlaisin silmälasein työtään tarkastellen. Ja suurin osa heistä löytää paikkansa joko vanhassa tai uudessa työympäristössä, pienen tai suuren kipuilun jälkeen. Toivon mukaan niin minäkin, mutta sitä ennen tiedossa ollee perinteistä pohdiskelua, tuskailua ja toivon mukaan jonkin verran omakätisesti aiheutettua actionia.
L.