Något överraskande fick vi igår beskedet om att Adele kommer att få börja på förskola fr.o.m. det datum vi önskat oss, dvs. 18 mars. Dessutom får hon börja på just den förskola som vi hade som första alternativ, och som vi hört mycket gott om. På en dag då vi precis fått höra två "nej" från två olika förskolor och börjat förbereda oss för en kämpig tillvaro med massor av samtal till kommunen och till de privata alternativen innan allt skulle vara klart var lyckan förstås total när samtalet från placeringsassistenten kom. Men de lätta stegen jag färdades med tillbaka till jobbet (från ytterligare en av förskolorna där vi var på besök "förgäves") omvandlades ganska fort till lite tyngre.
Förskola alltså... ska vår lilla tös börja på förskolan nu? Är det verkligen sant att det nästan är dags för det? Stegvis ersattes lyckokänslorna med oroliga funderingar kring hur detta ska gå. Jovisst, det är två månader kvar till 18 mars, men en slags "it's the end of an era"-känsla kröp innanför västen med en övertygande kraft. Om två månader kommer Adele att tillbringa större delen av sina dagar på en förskola. Med andra ord: ingen av oss kommer att vara hemma med henne, ta hand om henne, se till att hon är glad och nöjd, leka, bråka, söva, mata, busa, kramas, pussas, trösta, gosa... Ja, ni ser vart det här bär åt. Mitt i "vi måste hitta en förskoleplats"-hetsen hade jag helt och hållet glömt bort de sentimentala aspekterna med att överlämna sitt barn i främmande människors händer.
Tankebanorna jag hamnat in i förstärktes rejält av att en kollega (jobbar man bland forskande pedagoger så är det väl oundvikligt...) idag ställde för mig den något oväntade frågan: hur många timmar ska hon vara på förskolan då? Öö.. ööö... ööö.. jag vet inte. Vi har väl hoppats på att kunna arbeta heltid båda två från och med april och inte ännu ägnat någon tid åt planering på detaljnivå. Jag brukar känna mig trygg i hur vi löser saker och ting i vår familj och därmed även våra föräldraroller och har inte heller haft några större tendenser att drabbas av osäkerhetsattacker, men nu var en sådan ett faktum. "Vi-är-dåliga-föräldrar-som-inte-har-en-plan-för-framtiden-och-om-vi-har-en-plan-är-det-något-fel-med-den" snurrade det runt i huvudet samtidigt som jag hyfsat övertygande konstaterade till kollegan: "Vi har inte haft det som utgångspunkt att jag måste gå ner i deltid", varvid kollegan förstås kontrade med att "Nej just det, det kan ju din man också göra". Hmmm... jovisst, men...
 |
"Här kommer jag med min gåvagn" |
"Men" i det här fallet är tveksamheten kring normen som säger att heltidsarbetande föräldrar och glada och nöjda barn är en ekvation som inte går ihop. Vad jag har svårt för är den fastspikade inställningen som går ut på att ett litet barn inte kan må bra av att vara "länge" (hur detta definieras beror väl på...) på sin förskola och att man som förälder som regel gör fel genom att lämna sitt barn där fler än X timmar ("X" definieras återigen olika av olika förståsigpåare, alltifrån 3 till 8 brukar det vara). Vårt sätt att närma sig denna "problematik" har varit "oproblematiskt" - i alla fall fram tills nu; vi tar det som det kommer, har vi sagt (en inställning som är helt klart ett resultat av snart 12 års gemensamma liv med den underbart bekymmerslöse mannen som är Adeles pappa; utan honom skulle jag ha oroat mig mycket mer).
Visar det sig vid inskolningen att Adele inte trivs på förskolan, med de andra barnen, med rutinerna och med personalen - då tar vi tag i problemen istället. Visar det sig att dagarna på förskolan är för långa, att hon agerar utåt antingen hemma eller på förskolan eller både och - då tar vi tag i det. Kanske får någon eller båda av oss gå ner i arbetstid eller till och med gå hemma med henne i några månader till, men någonstans måste jag väl tro på att vi kan lösa problemen när /om sådana uppstår. Med våra flexibla arbetstider borde det ändå vara möjligt att lämna lite senare och hämta lite tidigare utan något "megakrångel" och en fullständigt genomtänkt "grand plan" - hoppas jag.
Så, när jag nu fått häva ur mig lite oro och frustration tänker jag försöka återgå till den positiva tanken där alla dessa grubblerier fick sin början. Vi har fått en förskoleplats, och dessutom på en förskola som i alla fall ryktesvägar verkar väldigt bra. Nästa vecka ska vi dit och hälsa på, förhoppningsvis blir det ett besök som snarare dämpar oron än utökar den. Det är härligt, men även vemodigt att se sitt barn växa, för varje ny händelse som sker och färdighet hon förvärvar sig är en påminnelse om att tiden som varit aldrig kommer att komma tillbaka - samtidigt är det helt fantastiskt att se hur hon utvecklas, upptäcker världen och omvandlas från en bebis till en liten person. Vår alldeles underbara dotter!
 |
Fröken "Jag snodde en chokladpralin" häromdagen. Undrar om förmågan att nalla godis på något sätt korrelerar med förskolemognad? ;) |